Butonul este un tip de comutator utilizat pentru controlul unor aparate sau numai a unor funcţii ale acestora. Butoanele sunt de diferite forme şi dimensiuni şi se găsesc în tot felul de dispozitive, deşi în principal în echipamentele electrice şi electronice.
Butoanele sunt în general activate atunci când este apăsat cu un deget. Permite fluxul de curent în timp ce acţionat. Când nu mai este apăsat revine în poziţia iniţială.
Acesta poate fi de tipul normal deschis - ND sau NO (Normally Open în limba engleză), sau normal inchis - NI.
Mecanismul acestuia constă din butonul propriu-zis acţionat prin pulsare, o lamină conductoare care stabileşte contactele celor două terminale apăsând butonul propriu-zis, şi un arc care face ca lamina să îşi recâştige poziţia iniţială atunci când se apasă pe butonul propriu-zis.
Butonul unui dispozitiv electronic, de obicei, funcţionează ca un întrerupător electric, adică are în interior două contacte, fiind pe unul, se va activa funcţia inversă in momentul acesta care este realizat, în cazul în care acesta este un dispozitiv (normal deschis) va fi închis, în cazul unui dispozitiv de NI (normal închis) va fi deschis.
Caracteristici:
Buton de iesire aplicabil, cu atingere si cu led de stare CARACTERISTICI
Alimentare: 12-24VDC, consum: 30mA in stand-by, 70mA in actionare
Contacte: NO/COM/NC
Iesire releu: 1A@30VDC
Montare la interior
Alte caracteristici: led bicolor (rosu-standby, verde-in actionare); din plastic
Dimensiuni: 86Lx86Wx16H mm
Functionare
NC/COM/NO
Material
Plastic
Culoare
Gri